Hooikoortsmiddelen verergeren Restless Legs Syndroom

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 aug 2018

Het hooikoortsseizoen kan de slechtste tijd van het jaar zijn voor mensen die last hebben van het Restless Legs Syndroom (RLS). Antihistaminica kunnen de symptomen erger maken. RLS is een neurologische aandoening, die zich uit in een onbedwingbare aandrang om de benen in rust te bewegen. Bij veel patiënten treden deze klachten vooral ’s nachts op. Het is dan ook een veelvoorkomende slaapstoornis.

hooikoorts

Benauwdheid en jeuk

In de periode van het jaar wanneer gras en onkruid groeien en bloeien, zijn ze de grootste veroorzakers van hooikoorts. Tot oktober wordt het stuifmeel dat ze afgeven door de wind verspreid. Mensen die hiervoor allergisch zijn, kunnen uiteenlopende klachten krijgen. Dit kan variëren van een loopneus en tranende ogen tot benauwdheid en jeuk. Veel hooikoortspatiënten bestrijden deze klachten antihistaminica, die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist. Volgens de Amerikaanse neuroloog William Ondo kunnen deze middelen de symptomen van het Restless Legs Syndroom versterken.

Niet-sederende

De symptomen van het Restless Legs Syndroom nemen vooral toe bij sederende antihistaminica. Deze maken suf.

“We begrijpen nog niet, waarom deze middelen de klachten verergeren,”

zegt Ondo.

“Wel weten we, dat niet-sederende antihistaminica minder effect hebben op deze aandoening, omdat de actieve stoffen minder gemakkelijk de hersenen kunnen bereiken.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.