Immuuncellen ontdekt als mogelijke oorzaak van fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 jun 2023

Een baanbrekende ontdekking in het onderzoek naar fibromyalgie heeft wetenschappers nieuwe inzichten gegeven in de oorsprong van deze mysterieuze aandoening. Onderzoekers hebben een immuuncel geïdentificeerd die zenuwcellen binnendringt en de pijnsignalen versterkt. Dit proces is mogelijk verantwoordelijk voor het veroorzaken van fibromyalgie.

Wetenschappers hebben een immuuncel ontdekt die zenuwcellen binnendringt en mogelijk fibromyalgie veroorzaakt. Deze bevinding ondersteunt het toenemende bewijs dat er bij deze aandoening een interactie is tussen immuuncellen en sensorische neuronen, ook wel gevoelszenuwen genoemd. Het onderzoek is uitgevoerd door celbioloog Sara Caxaria die verbonden is aan de Queen Mary University in Londen.

Centrale sensitisatie

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische en wijdverbreide pijn, vermoedelijk veroorzaakt door centrale sensitisatie. Dit is het proces waarbij het centrale zenuwstelsel ten onrechte de pijnsignalen versterkt die naar de hersenen worden verzonden. In een studie uit 2021 werden antilichamen van mensen met fibromyalgie bij muizen ingebracht, waardoor de gevoeligheid voor pijn bij de proefdieren toenam. Deze bevinding ondersteunt het vermoeden dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is, waarbij immuuncellen een sleutelrol spelen.

Aangeboren immuunrespons

In deze nieuwe studie brachten de onderzoekers immuuncellen – genaamd neutrofielen – van fibromyalgiepatiënten in bij muizen. Neutrofielen zijn doorgaans betrokken bij de aangeboren immuunrespons, de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers. Eerder onderzoek heeft een opvallend hoog aantal neutrofielen in de bloedbaan van fibromyalgiepatiënten aangetoond. Normaal gesproken worden neutrofielen niet aangetroffen in de weefsels van het zenuwstelsel, maar met behulp van beeldvormingstechnieken werden ze wel waargenomen in de sensorische zenuwen van de proefdieren.

Nieuwe behandelingen

“Deze bevindingen tonen aan dat neutrofielen een essentiële rol spelen bij de ontwikkeling van chronische en wijdverspreide pijn doordat ze de pijnzenuwen binnendringen en de pijnverwerking verkeerd aansturen,” zegt Caxaria. “Nu we dit weten, kunnen we nieuwe deuren openen naar behandelingen voor fibromyalgie.”
Meer weten over fibromyalgie? Hier vindt u ons uitgebreide dossier over deze aandoening:

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.