Simpele injectie stopt straks knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 feb 2021

Met één injectie knie-artrose een halt toeroepen. Klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar Amerikaanse wetenschappers denken dit voor elkaar te kunnen krijgen. Het activeren van een receptor voor groeifactoren in het kraakbeen gaf bij muizen in ieder geval goede resultaten.


Een groep Amerikaanse wetenschappers denkt dat in de nabije toekomst de afbraak van kraakbeenweefsel met één simpele injectie gestopt kan worden. De onderzoekers toonden aan dat door het stimuleren van een specifieke eiwitroute bij muizen de gewrichtsslijtage (artrose) tot stilstand kon worden gebracht en de kniepijn drastisch kon worden verminderd. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Ontvangstsensor

Het laboratorium van de University of Pennsylvania School of Medicine is één van de weinige ter wereld die epidermale groeifactorreceptor (EGFR) in kraakbeen bestudeert. Dit is een soort van ontvangstsensor voor groeifactoren die het kraakbeen sterk houden.
“We hebben ontdekt dat als deze receptoren minder goed functioneren, de voortgang van artrose in muizen versnelt,” aldus Ling Qin, PhD, een universitair hoofddocent Orthopedische Chirurgie van de universiteit. “Daarom hebben we gekeken of activering van deze groeifactor-sensoren de afbraak van kraakbeen in het kniegewricht kon stoppen.”

Nanodeeltjes

Bij muizen die deze behandeling hadden ondergaan, was consequent sprake van vergroot kraakbeen. Bovendien was dit weefsel bij het ouder worden goed bestand tegen slijtage. Zelfs als de meniscus van de knie was beschadigd. Op basis van deze kennis richtten de onderzoekers zich op mogelijke klinische behandeloplossingen. In een nieuwe reeks testen combineerden ze krachtige EGFR met nanodeeltjes. Deze werden geïnjecteerd bij muizen die al kraakbeenschade in de knieën hadden. De onderzoekers zagen dat de degeneratie van kraakbeen vertraagde en de kniepijn afnam.

Prothese overbodig

“Veel van de technische aspecten van deze toepassing moeten nog worden uitgewerkt. Maar deze behandeling heeft de potentie om knie-artrose te stoppen of te vertragen met één injectie. Dit kan een gewrichtsvervangende operatie overbodig maken,” aldus Ling Qin. “Dat zal nog even duren, maar de gebruikte nanodeeltjes zijn al klinisch getest en veilig bevonden. Dit maakt het gemakkelijker om onze bevindingen snel te vertalen naar een klinische behandeling.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties