Japan ontwikkelt baanbrekende behandeling voor artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 jul 2020

Beschadigd kraakbeen wordt tijdens een gewrichtsvervangende operatie afgedankt als biochemisch afval. Een Japanse arts besloot om na een ingreep wat mee te nemen voor experimenten naar een laboratorium voor weefseltechniek. Daar deed hij een opzienbarende ontdekking. Cellen die groeifactoren uitscheiden, produceerden gezond kraakbeen. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot een reeks van nieuwe oplossingen om kraakbeenschade aan te pakken.


Natuurlijk moet er nog niet te vroeg gejuicht worden, maar Japan meldt een grote doorbraak in de behandeling van artrose. Een team van orthopedisten en celcultuurexperts zijn erin geslaagd om pluripotente stamcellen te maken met behulp van door artrose aangetast kraakbeenweefsel. In een laboratorium voor weefseltechniek groeiden deze cellen uit tot gezond kraakbeen. Dit opent volgens dr. Shojiro Katoh – president van het Edogawa Ziekenhuis in Tokio – een reeks van nieuwe oplossingen om kraakbeenschade aan te pakken.

Kraakbeenmatrix

Katoh verzamelde tijdens het plaatsen van een knieprothese wat beschadigd kraakbeenweefsel wat anders wordt weggegooid. Hij isoleerde in een laboratorium de chondrocyten die continu de bestanddelen van de kraakbeenmatrix produceren, zoals collageenvezels, proteoglycanen, hyaluron en elastinevezels. Op basis van deze chondrocyten creëerde hij kunstmatige stamcellen die ‘pluripotente stamcellen’ worden genoemd. Deze groeiden uit tot volledig georganiseerd en gezond kraakbeen.

Groeifactoren

“Aangetast kraakbeen wordt tijdens een operatie afgedankt als biochemisch afval. Deze techniek maakt het mogelijk om dit beschadigde weefsel te gebruiken als bron voor celtherapieën,” zegt dr. Katoh. “Door daaruit cellen te kweken die groeifactoren uitscheiden om kraakbeendefecten te herstellen.” Volgens hem bezit deze nieuwe technologie de potentie om de kraakbeenschade van jaarlijks 12 miljoen mensen wereldwijd op te lossen. Het ziekenhuis heeft inmiddels een octrooi-aanvraag voor deze baanbrekende vinding ingediend.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.