Jicht verhoogt risico op nierfalen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 sep 2019

Mensen met jicht hebben twee keer zoveel kans op nierfalen. De onderzoekers noemen de uitkomst van deze studie ‘verbluffend’. Zo hoog was het risico namelijk nog nooit eerder ingeschat.


Mensen met jicht lopen een verhoogd risico op nierfalen en chronische nierziektes. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Limerick in Ierland. De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 620.000 mensen die door huisartsen waren gediagnosticeerd met jicht.

Verbluffend resultaat

Uit de gegevens bleek, dat patiënten met jicht twee keer zoveel kans op nierfalen hadden dan mensen zonder deze aandoening. Bij nierfalen werken de nieren minder goed.

“Dit resultaat was verbluffend,”

zegt hoofdauteur van de studie professor Austin Stack.

“We hadden al lange tijd het vermoeden dat hoge niveaus van urinezuur slecht zouden kunnen zijn voor de nieren. Maar we waren nogal verrast hoe hoog het risico op nierfalen was.”

Preventie

Stack:

“In Ierland ontwikkelen jaarlijks meer dan 450 mensen nierfalen en vereisen een vorm van dialysebehandeling of een niertransplantatie.”

De eindconclusie van het onderzoek is, dat jicht een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van nierziekten. Dit opent volgens de onderzoekers nieuwe kansen in de preventie van chronische aandoeningen aan deze organen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.