Jichtaanvallen komen vaker voor tijdens de nacht

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 nov 2016

Acute jichtaanvallen komen twee keer zo vaak voor tijdens de nacht en de vroege ochtend als overdag. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School. Mogelijk houdt dit verband met een lagere lichaamstemperatuur, daling van de cortisol-niveaus of lichte uitdroging tijdens de nachtelijke uren.

1433 aanvallen

jicht-aanval-nachtAan deze studie namen 724 jichtpatiënten deel met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. Gedurende een jaar werden deze personen door het onderzoeksteam gevolgd. In deze periode werden 1433 acute jichtaanvallen geregistreerd. Meer dan 700 aanvallen vonden plaats tussen middernacht en acht uur in de ochtend.

Purine

Acute jichtaanvallen worden veroorzaakt door kristallisatie van urinezuur in de gewrichten. Urinezuur zelf ontstaat bij afbraak van purine, dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het verhoogde risico op een nachtelijke acute jichtaanval was zelfs aanwezig bij patiënten die 24 uur voorafgaand aan de aanval amper purine hadden geconsumeerd.
Lees het hele artikel over jicht op onze site >>>

Bron

Lees hier het gehele (Engelstalige) bronartikel>>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties