Kan ik iets doen om knieartrose te voorkomen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 okt 2023

Slijtage van het kraakbeen in de knie is de meest voorkomende vorm van artrose. Hoe kan ik dit proces vertragen of voorkomen? De Amerikaanse reumatoloog Chad Deal geeft in dit artikel een aantal tips.

Knieartrose lijkt misschien iets waar we mee te maken kunnen krijgen naarmate we ouder worden,” zegt de vooraanstaande Amerikaanse reumatoloog Chad Deal. “Het is niet mogelijk om de onderliggende oorzaak van artrose volledig te stoppen, maar dat betekent niet dat u niets kunt doen.” In dit artikel geeft hij een aantal adviezen die mogelijk kunnen bijdragen aan het voorkomen of vertragen van deze gewrichtsaandoening, die vaak gepaard gaat met pijn, ontstekingen en stijfheid.

Afvallen

“Een risicofactor voor pijnlijke artrose is een BMI die hoger is dan 25, wat betekent dat u overgewicht heeft. Uw gewrichten zijn zo geconstrueerd dat ze een bepaalde kracht kunnen weerstaan. Maar elke kilo overgewicht voegt twee tot vier extra druk op uw knieën toe. Het verliezen van tien kilo kan de druk op deze gewrichten verminderen met 20 tot 40 kilo. Daardoor wordt het kraakbeen beter beschermd tegen slijtage. Afvallen kan helpen om de progressie van artrose tenminste te vertragen,” zegt Chad Deal.

Fit blijven

“U kunt uw gewrichten ook beschermen door lichamelijk fit te blijven en de spieren rondom de kwetsbare gewrichten te versterken. Dit betekent dat de dragende gewrichten, zoals heupen, knieën en enkels, minder worden belast en beter worden ondersteund. ‘Alle vormen van lichaamsbeweging helpen om de gewrichten gezond te houden. Wanneer een gewricht tijdens het lopen wordt samengedrukt, spoelt de gewrichtsvloeistof door het kraakbeen. Dit zorgt voor voeding en smering,’ aldus de reumatoloog.”

Eet meer vezels

“Deal adviseert ook om niet te roken en goed gehydrateerd te blijven, omdat water een belangrijk bestanddeel van kraakbeen is. Uit een onderzoek, gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases, bleek dat mensen die vezelrijke voedingsmiddelen aten, een verminderde kans hadden om symptomen van knieartrose te ontwikkelen.”

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.