Kraakbeen nabootsende gel net zo sterk als kraakbeen in knieën

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 jul 2020

Kraakbeen beschikt over zoveel unieke eigenschappen, dat het amper kan worden nagemaakt in een laboratorium. Amerikaanse wetenschappers is het mogelijk toch gelukt. Ze ontwikkelden een hydrogel die de mechanische eigenschappen van echt kraakbeen heeft. Als de testen goed verlopen, kan deze behandeling over drie jaar al beschikbaar komen bij knie-artrose.


Het kraakbeen in het kniegewricht beschikt over bijna magische eigenschappen. Het is sterk genoeg om uw gewicht te dragen en zacht en soepel genoeg om dit gewricht te beschermen tegen schokken. Deze combinatie van zacht en toch sterk is moeilijk na te bootsen in een laboratorium. Onderzoekers van de Duke University in North Carolina beweren nu de eerste hydrogel te hebben ontwikkeld de sterkte, soepelheid en duurzaamheid van menselijk kraakbeen.

60 procent water

Hoewel deze kraakbeen nabootsende geld voor 60 procent uit water bestaat, is het ongelooflijk sterk. Het is gemaakt van waterabsorberende polymeren die enorme hoeveelheden kracht kunnen absorberen zonder na verloop van tijd te slijten. Het materiaal kan met gemak het gewicht van een volwassen persoon dragen zonder te scheuren of te vervormen. In de toekomst kan deze hydrogel beschadigd kraakbeen vervangen bij mensen met knie-artrose.

Cellulosevezels

“We wilden de eerste kraakbeen nabootsende gel maken die de mechanische eigenschappen van echt kraakbeen heeft,” vertelt hoogleraar Scheikunde Ben Wiley. “Deze nieuwe hydrogel bestaat uit twee met elkaar verweven polymeer netwerken. Eén gemaakt van spaghetti-achtige strengen en de ander is stijver en mandvormig. Dit wordt versterkt met een netwerk van cellulosevezels. Wanneer de gel tijdens het bewegen wordt uitgerekt, helpen deze vezels het materiaal bij elkaar te houden. En wanneer het wordt samengedrukt, springt de hydrogel weer terug in de oorspronkelijke vorm.”

Eerst bij schapen

“Alleen deze combinatie van alle drie de componenten is zowel flexibel als stijf en daarom sterk,” voegt zijn collega Ken Gall toe. “Het is zowel bij rekken als strekken net zo sterk als kraakbeen.” Het duurt volgens hem nog minimaal drie jaar voordat de hydrogel als behandeling in klinieken kan worden aangeboden. Een eerste veiligheidstest is al uitgevoerd. Het materiaal bleek niet giftig te zijn bij in het laboratorium gekweekte cellen. De volgende stap is het ontwerpen van een implantaat dat bij schapen kan worden getest.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties