Menselijk kraakbeen heeft ‘salamanderachtige’ hersteleigenschappen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 nov 2019

Verwijder de staart van een salamander en deze zal teruggroeien. Volgens onderzoekers van Duke Health in de Amerikaanse staat North-Carolina beschikt ook menselijk kraakbeen over het vermogen om zichzelf te herstellen. Dit mechanisme lijkt beter in de enkelgewrichten en minder in de heupen te werken. Deze bevinding kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen voor artrose.

MicroRNA

“We moeten proberen deze ‘salamanderachtige’ herstelcapaciteit bij mensen goed te begrijpen en de ontbrekende componenten van dit regelcircuit op te sporen,” zegt orthopedisch chirurg Virginia Byers Kraus. “Dit zou het straks mogelijk maken om gewrichtsweefsels te repareren en misschien zelfs hele menselijke ledematen terug te laten groeien.”
De onderzoekers leerden dat microRNA betrokken is bij het herstelproces van weefsels. Niet verrassend, dat deze moleculen zeer actief zijn bij dieren die bekend staan om het herstel van ledematen, zoals salamanders, zebravissen, Afrikaanse zoetwatervis en hagedissen.

Herstelmoleculen

Deze microRNA’s worden ook bij mensen aangetroffen. De hoogste concentratie is aanwezig in de bovenste laag van het kraakbeen. Heupen en knieën bevatten minder van deze herstelmoleculen dan de enkels.
“Wij waren verheugd om te ontdekken dat de herstelmoleculen in de salamander ook de regelaars zijn van het herstelproces van beschadigd kraakbeen in menselijke ledematen,” zegt Byers Kraus. “We zijn er van overtuigd dat microRNA een boost kan geven om het kraakbeen terug te laten groeien. Dit molecuul kan in de toekomst de basis vormen van nieuwe medicijnen die artrose kunnen voorkomen, vertragen of omkeren.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties