Artrose: kraakbeen groeit terug bij opnieuw uitlijnen knieën

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 aug 2022

Als de wielen van uw auto niet goed zijn uitgelijnd, dan slijten de banden sneller. Zo is het volgens Duitse onderzoekers ook met het kraakbeen in de kniegewrichten. Ze ontdekten dat door dit probleem te corrigeren zelfs beschadigd kraakbeen zich weer kon herstellen.

Het Instituut voor Experimentele Orthopedie en Osteoartritis Onderzoek in Homburg (Duitsland) kijkt naar een nieuwe behandeling bij knieartrose. Volgens de medische experts kan een slechte uitlijning van de botten een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van artrose. Ze suggereren dat het corrigeren daarvan het kraakbeen kan beschermen tegen slijtage en het afbraakproces zelfs kan omkeren.

Schokabsorberende rol

Hoewel knieartrose al langer in verband wordt gebracht met een slechte uitlijning van de gewrichten, is deze link nog steeds onvoldoende onderzocht. Dr. Tamás Oláh en zijn team lanceren nu een nieuwe benadering van dit probleem. In onderzoeken bij dieren en mensen werd aangetoond dat het opnieuw uitlijnen van het kniegewricht kan helpen bij artrose. Het verlicht de pijn en verbetert de schokabsorberende rol van kraakbeen.

Overmatige druk

“Een slechte uitlijning zorgt dat er overmatige druk op het kniegewricht wordt uitgeoefend. Daardoor gaat het kraakbeen slijten,” zegt Oláh. “Door het slecht uitgelijnde gewricht te corrigeren, neemt de druk op het kraakbeen af. We ontdekten ook dat dankzij deze ingreep beschadigd kraakbeen zich weer kon herstellen. Simpel gezegd: het groeide weer terug.”
Hij benadrukt wel dat er nog meer onderzoek nodig is voordat deze behandeling in de praktijk kan worden toegepast.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.