Kruisbandoperatie: minimaal 9 maanden niet sporten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 jun 2016

Ieder jaar krijgen 8000 mensen een reconstructie van de voorste kruisband. Meestal wordt er een half jaar na de operatie al weer volop gesport. Dat is onverstandig, stelt orthopedisch chirurg Rob Janssen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven in een promotieonderzoek. Er moet minimaal negen tot twaalf maanden gerevalideerd worden, omdat de genezing van de knie langer duurt.

De voorste kruisband is op deze schematische tekening goed te zien

De voorste kruisband is op deze schematische tekening goed te zien

Weer scheuren

De arts onderzocht het kruisbandweefsel van een groot aantal patiënten die daaraan een operatie hadden ondergaan. Tot twee jaar na de ingreep werden er nog steeds myofibroblasten gemeten. Dit zijn cellen die een rol spelen bij het herstel. Dit wijst er op, dat de knie nog midden in een genezingsproces zat. Wordt er dan toch weer volop gesport, dan is de kans aanwezig dat de kruisband weer scheurt. Op basis van dit onderzoek hebben fysiotherapeuten inmiddels de behandelprotocollen aangepast.

Lees ook ander nieuws >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.