Kunstheupen en – knieën straks op maat uit 3D-printer

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 feb 2016

Eén van de grootste producenten van kunstgewrichten – Stryker – gaat het 3D-printen van kunstgewrichten serieus uittesten. Deze techniek wordt in de medische sector al toegepast voor het op maat vervaardigen van bijvoorbeeld kunsttanden en –kiezen. Het Amerikaanse medische technologiebedrijf gaat nu een eigen 3D-printing faciliteit bouwen.

Kunststof

artrose 3d printer3D-printen is een productietechniek waarbij uiteenlopende materialen gebruikt worden. Het gaat o.a. om gips, goud, bioplastic, keramiek, hout, titanium, zand en polyester. Met een 3D-printer kunnen objecten zowel in de lengte, hoogte als breedte worden vervaardigd. Metaal is echter niet eenvoudig te gebruiken als grondstof voor 3D-printing. Daarom gaat Stryker experimenteren met het ontwikkelen van op kunststof gebaseerde kunstheupen- en knieën. De komende drie tot vier jaar zal er zeker nog geen sprake zijn van het vervangen van het metaal in kunstgewrichten door plastic uit de 3D-printer.

Lees meer over de knieprothese
Lees meer over de heupprothese

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties