Kan lachgas pijn bij fibromyalgie verlichten?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jul 2022

Amerikaanse onderzoekers onderzoeken of lachgas kan worden ingezet bij de behandeling van fibromyalgie. Een mysterieuze aandoening die pijn door het hele lichaam geeft. Een eerdere Braziliaanse studie heeft al aangetoond dat deze behandeling chronische pijn aanzienlijk kan verlichten.

Amerikaanse onderzoekers onderzoeken of lachgas kan worden ingezet bij de behandeling van fibromyalgie

Lachgas kan een nieuwe manier zijn om de slopende pijnaandoening fibromyalgie te behandelen. In Nederland lijdt ongeveer twee procent van de mensen tussen de 20 en 60 jaar aan deze ‘onzichtbare’ ziekte die gepaard gaat met chronische pijn door het hele lichaam. Een diagnose is vaak moeilijk te stellen, omdat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaken voor fibromyalgie te vinden zijn.

Hoge niveaus glutamaat

Voor wetenschappers over de hele wereld is het dan ook een grote uitdaging om de oorzaak achter deze mysterieuze ziekte te ontdekken. Naast chronische pijn gaat deze aandoening gepaard met spierstijfheid, slaapproblemen, hoofdpijn en depressie. Typisch voor fibromyalgie is de zogenaamde ‘fibro-mist’ die problemen met geheugen en concentratie veroorzaakt. Er wordt vermoed dat abnormaal hoge niveaus van glutamaat bij fibromyalgiepatiënten de manier verandert waarop de hersenen pijnsignalen verwerken. Onderzoekers aan de Universiteit van Chicago zoeken nu naar een manier om de hoeveelheid van dit aminozuur in de hersenen te verminderen.

Pijnstillende chemicaliën

Lachgas vermindert de pijn en veroorzaakt slaperigheid door het vrijkomen van natuurlijke pijnstillende chemicaliën als dopamine en endorfine. In het onderzoek dat nu in Amerika is gestart, wordt gekeken of een eenmalige toediening de overproductie van glutamaat in de hersenen kan blokkeren. Ongeveer 50 patiënten inhaleren gedurende 60 minuten een mengsel van lachgas en zuurstof of een placebo (nepmiddel). De komende maanden wordt het effect van deze behandeling gemeten op pijn, angst, depressie en stemming.

Opmerkelijke pijnvermindering

Deze nieuwe studie borduurt voort op eerder Braziliaans onderzoek uit 2015 dat aantoont dat lachgas een effect kan hebben op chronische pijn. Na toediening van lachgas hadden slechts 18 van de 77 patiënten in het onderzoek nog pijn.
“’Onze studie toonde een opmerkelijke vermindering van chronische pijnklachten bij patiënten na toediening van lachgas en zuurstof,” aldus de neurologen van de São Paulo Universiteit in Brazilië die het onderzoek uitvoerden.

Link naar onderzoek:

Het onderzoek is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.