Leidse universiteit start onderzoek naar cannabis als medicijn bij Fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 sep 2017

Fibromyalgie is een reumatische aandoening die gepaard gaat met chronische pijn in spieren en bindweefsel. Veel patiënten hebben inmiddels de ervaring dat cannabis de klachten kan verminderen. Het zou dan ook een goede stap zijn wanneer zorgverzekeraars de medicinale variant van cannabis gaan vergoeden. Daarom is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een onderzoekstraject gestart met Fibromyalgie-patiënten.

cannabis als medicijn bij Fibromyalgie

Drie varianten

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Anesthesiologie. Arts-onderzoeker Tine van Donk hoort steeds vaker dat patiënten cannabis als pijnstiller gebruiken. Hoe dit medicijn nu precies werkt, is nog volstrekt onduidelijk. Daarom gaat ze kijken hoe een groep van 20 vrouwen met Fibromyalgie reageert op medicinale cannabis. Het gaat om drie varianten en een placebo die geen werkzame stof bevat.

Verdampte vorm

Cannabis wordt het beste via de longen opgenomen. Daarom wordt de medicinale variant via een ballon in verdampte vorm ingeademd. Vervolgens wordt gedurende drie uur de mate van pijnstilling gemeten. Bovendien wordt om de paar minuten bloed afgenomen om de concentratie van cannabis te bepalen. Zo wordt het effect van medicinale cannabis op de pijn onderzocht.

Deelnemen

Bij het LUMC lopen nog een aantal onderzoeken naar de behandeling van pijn bij Fibromyalgie. Deelnemen aan het onderzoek met medicinale cannabis én andere onderzoeken is helaas niet meer mogelijk. Houd onze site in de gaten voor nieuwe onderzoeken en meld u aan op de nieuwsbrief.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 31    Gemiddelde: 4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties