‘Luidruchtige’ knieën kunnen eerste teken van artrose zijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 mei 2017

Mensen met krakende en poppende kniegewrichten hebben een grotere kans op het ontwikkelen van knieartrose. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het Baylor College of Medicine in Houston. Deze geluiden in en om de gewrichten kunnen een eerste waarschuwing zijn voor deze aandoening.

Geen pijn

klikkende knie artroseDoel van het onderzoek was om te kijken of ‘luidruchtige’ knieën geassocieerd konden worden met knie-artrose. Daarbij werd gebruik gemaakt van The Osteoarthritis Initiative. Dit is een Amerikaanse observationele studie van 3495 mensen met een verhoogd risico op knie-artrose. Meer dan 75 procent van de mensen die binnen jaar na de start van de studie kniegeluiden ontwikkelden, vertoonden tekenen van artrose op röntgenfoto’s. Ondanks dat hadden zij (nog) geen pijn in de knie.

Waarschuwingssignaal

“De bevindingen van deze studie benadrukken dat het van belang is om bij het opsporen van artrose naar meer factoren te kijken. Niet alleen naar pijn en stijfheid, maar ook naar ‘lawaaierige’ gewrichten. Dit kan een eerste waarschuwingssignaal zijn dat de patiënt artrose ontwikkelt,”

aldus onderzoeksleider Dr. Grace Lo.

Bron

Het volledige onderzoeksartikel is aan te vragen bij de redactie. Vermeld daarbij dat het gaat om het artikel over krakende knieën. Een samenvatting is ook online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.