Voelen mannen meer pijn dan vrouwen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 mei 2022

Als het om pijn gaat, kunnen mannen zich als kleine kinderen gedragen. Uit een nieuw onderzoek komt naar voren, dat dit beslist geen aanstellerij is. Canadese wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat mannen inderdaad meer pijn ervaren dan vrouwen. Hoe zit dat nu precies?

Voelen mannen meer pijn dan vrouwen

Als het om pijn gaat, zijn vrouwen vaak een stuk stoerder dan mannen. Onderzoekers aan de Carleton University en het Ottawa Hospital in Canada denken nu te weten hoe dit komt. Neuronen in het ruggenmerg verwerken pijnsignalen bij vrouwen anders dan bij mannen. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot betere en meer gepersonaliseerde behandelingen voor chronische pijn.

Hormonale connectie

Het is al lang bekend dat vrouwen pijn anders ervaren dan mannen. Toch wordt er bij het meeste pijnonderzoek uitsluitende gebruik gemaakt van mannelijke knaagdieren. De Canadese wetenschappers hebben dit anders aangepakt. Zij deden hun onderzoek met vrouwelijk en mannelijk ruggenmergweefsel van zowel ratten als mensen, dat royaal beschikbaar was gesteld door nabestaanden. In laboratoriumproeven kon worden aangetoond dat de neurale groeifactor – BDNF – een belangrijke rol speelt bij het versterken van de pijnsignalering bij het mannelijk geslacht. Toen bij vrouwelijke ratten de eierstokken werden verwijderd, verdween dit verschil. Dit wijst op een hormonale connectie.

Nieuwe pijnstillers

“Het ontwikkelen van nieuwe pijnstillers vereist een gedetailleerd begrip van hoe pijn op biologisch niveau wordt verwerkt”, zegt Dr. Annemarie Dedek, hoofdauteur van de studie. “Deze nieuwe ontdekking legt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om mensen met chronische pijn te helpen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.