Mannen met zware beroepen ontwikkelen vaker heupartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 nov 2017

Werknemers die hun lichaam langdurig fysieke belasten, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van heupartrose. Dit is vooral het geval bij mannen die gedurende lange tijd zware lasten moeten dragen en tillen. Deze studie werd recent gepubliceerd in het tijdschrift Deutsches Ärzteblatt International. De meeste auteurs waren Duitse bedrijfsartsen. Het ging om een systematische review, waarin de uitkomsten van andere studies met elkaar werden vergeleken.
Mannen met zware beroepen

Risico vrouwen

Bij mannen die het lichaam tijdens het werk zwaar moeten belasten, is het risico twee keer zo groot op heupartrose, ook wel  coxartrose genoemd, dan bij mannen met ‘lichte’ beroepen. De kans op heupartrose neemt verder toe wanneer het werk gepaard gaat met zware handenarbeid of lange periodes van lopen en staan. Er zijn tot nu nog onvoldoende gegevens om het risico bij vrouwen in te schatten. Tot op heden zijn er weinig gegevens bekend over de fysieke belasting in klassieke ‘vrouwenbanen’, zoals de verpleging.

Preventieve maatregelen

De auteurs stellen in de eindconclusie een aantal preventieve maatregelen voor. Zo zouden belastingen van 20 kilo of meer niet mogen worden opgeheven zonder mechanische assistentie. Daarnaast zouden de heupen na 15 tot 20 jaar gescreend moeten worden bij werknemers in zware beroepen. Maatregelen voor het verminderen van lichamelijke belasting moeten in bedrijven hoge prioriteit krijgen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 7   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties