Deze vragen over voeding en beweging stelt u het vaakst aan Google

Google weet op alle vragen antwoord. Ook als het om uw gezondheid gaat. Helaas levert dit vaak wel zeer tegenstrijdige resultaten op. Daarom geeft Bewegen zonder Pijn het goede antwoord op vragen over voeding en beweging die u aan deze zoekmachine stelt.

We doen het allemaal wel eens: op internet het antwoord vinden op een simpele gezondheidsvraag. Een half uur later heeft u een dozijn websites bezocht en loopt uw hoofd over van de tegenstrijdige informatie. De meeste mensen met artrose zoeken ook online naar informatie over deze veelvoorkomende gewrichtsaandoening. De meest gestelde vragen aan Google zijn: wat is artrose, nieuwste geneesmiddelen voor artrose, artrose knie, artrose rug en artrose handen. De antwoorden op deze vragen kunt u gelukkig allemaal vinden op de website van Bewegen zonder Pijn. De teksten zijn allemaal geverifieerd door de bekende orthopeed Jan Ide de Jong, dus 100 procent betrouwbaar. Er wordt op internet ook veel gezocht naar voeding en lichaamsbeweging bij artrose. De vijf meest voorkomende vragen behandelen we in dit artikel.

Moet ik bij artrose op mijn suikerinname letten?

Het antwoord is ‘ja’. De consumptie van veel suiker is slecht voor uw gewrichten en kan leiden tot overgewicht. Die overtollige kilo’s zorgen voor extra druk op de gewrichten, waardoor de pijn en stijfheid toeneemt. Suiker kan ook ontstekingen in uw lichaam verhogen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers in 2018 ontdekt bij experimenten met muizen. Het geven van een suikerrijk dieet zorgde voor een toename van de gewrichtsontstekingen. Als u suiker aan uw koffie of thee toevoegt, probeer dat dan heel geleidelijk te verminderen. Vervang koolzuurhoudende frisdranken door vruchtensap gemengd met bronwater. Probeer ook de consumptie van koekjes, gebak, snoep en chocolade zoveel mogelijk af te bouwen.

Moet ik bij artrose vette vis eten?

Ook hier is het antwoord ‘ja’. Vette vis – waaronder zalm, sardines, forel, makreel en haring – is de beste bron van omega 3-vetzuren. Aangetoond is dat deze meervoudig onverzadigde vetzuren de gewrichtsontstekingen kunnen verminderen. Het wordt aanbevolen om twee porties vette vis per week te eten. U kunt ook een visolie-supplement nemen als u minder vaak vis eet of er niet van houdt. Deze zijn een goede bron van EPA en DHA. De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat naast EPA en DHA nog een scala aan andere omega 3-vetzuren, waaronder een aantal zeer zeldzame. Daarom is deze natuurlijke ontstekingsremmer een belangrijk ingrediënt in veel gewrichtssupplementen.

Kan ik sporten met artrose?

Als u gewrichtspijn heeft, is sporten misschien wel het laatste waar u zin in heeft. Toch is regelmatige lichaamsbeweging belangrijk als u de symptomen van artrose wilt verminderen. Het kan uw bewegingsbereik en spierkracht vergroten en de pijn en stijfheid doen afnemen. Het advies is om minimaal een half uur per dag te wandelen, fietsen of zwemmen. Hier vindt u oefeningen die u thuis heel gemakkelijk kunt doen.

Mag ik stoppen met sporten als de gewrichtspijn toeneemt?

Dat hangt ervan af. Het is normaal om wat ongemak te voelen als u begint met bewegen. Dan kunnen de spieren de volgende dag stijf zijn. Dat overkomt echter iedereen die aan een nieuw beweegprogramma begint. Na een paar dagen moeten de spieren weer soepeler aanvoelen. Is dat niet het geval, kies dan voor een andere sportinspanning. Bijvoorbeeld zwemmen in plaats van wandelen of fietsen. Blijven uw spieren dan toch pijnlijk en stijf aanvoelen? Ga dan naar de huisarts. Bouw in ieder geval uw bewegingsprogramma heel geleidelijk op. Voor sommige mensen is 20 minuten al voldoende om te starten. Stop altijd als de pijn heviger wordt tijdens het sporten. Ook dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Moet ik bij artrose een vitamine D-supplement overwegen?

Jazeker. Wetenschappers hebben aanwijzingen dat vitamine D mogelijk een ontstekingsremmende werking heeft bij gewrichtsklachten. Dit moet echter nog bewezen worden. Wel staat vast dat deze vitamine het immuunsysteem versterkt en de botten en spieren gezond houdt. Een onderzoek uit maart 2022 heeft aangetoond dat vitamine C en D het verlies aan kraakbeen bij knieartrose afremmen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen