Waarom zijn er nog geen medicijnen die artrose vertragen of stoppen?

Wat zou het toch mooi zijn: elke dag een pilletje slikken en niemand heeft meer last van artrose. Toch wagen de meeste farmaceuten zich niet aan de ontwikkeling van zo’n medicijn. Dit kost veel tijd, inspanning en geld. Toch zitten er momenteel twee geneesmiddelen in de pijplijn die deze gewrichtsaandoening mogelijk kunnen bestrijden. Wanneer en of ze de pijplijn uitrollen is echter nog maar de vraag.

Het ontwikkelen van ‘gamechangers’ is tijdrovend en vrijwel onbetaalbaar

Waarom is het zo moeilijk om een geneesmiddel te ontwikkelen dat artrose kan voorkomen, vertragen of stoppen? De enige opties op dit moment zijn ontstekingsremmende pijnstillers of het vervangen van het versleten gewricht. Het gebrek aan effectieve en veilige behandelingen van artrose draagt bij aan invaliditeit en een slechte levenskwaliteit van miljoenen mensen over de hele wereld. Toch zit er heel voorzichtig wat beweging in het researchfront. De aandacht van onderzoekers verschuift geleidelijk van ontstekingsremmende pijnstillers naar ziektemodificerende medicijnen. Dit zijn geneesmiddelen die artrose kunnen voorkomen, vertragen, stoppen of zelfs genezen.

Klinisch onderzoek onbetaalbaar

Er is een groot obstakel dat de ontwikkeling van artrosemedicijnen vertraagt. Deze ziekte vordert heel langzaam. Als gevolg daarvan moet bij elke medicijnproef een groot aantal deelnemers betrokken zijn die bovendien vele jaren gevolgd moeten worden. De kosten van zo’n intensief klinisch onderzoek zijn vrijwel onbetaalbaar. Ondanks dat zijn onderzoekers er zich van bewust dat er – gezien de explosieve toename van artrose – iets moet gebeuren. De conventionele ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) die worden voorgeschreven bieden onvoldoende pijnverlichting en gaan gepaard met verschillende bijwerkingen. Daarom worden er nu nieuwe medicijnen ontwikkeld met nieuwe pijnsignaleringsdoelen en ziektemodificerende mechanismen.

Signaaltransductieroute

Diverse farmaceuten werken aan nieuwe ontstekingsremmende pijnstillers met een verbeterde werkzaamheid en minder bijwerkingen. Verschillende NSAIDs met nieuwe werkmechanismes tegen pijn en ontstekingen zijn momenteel in ontwikkeling, waaronder Fasinumab, ReNu, JTA-04 en CNTX-4975. Zeer interessant zijn Invossa en Biosplice. Het eerste medicijn is een cel- en gentherapie die de groei van kraakbeencellen stimuleert. Een soort ‘stamceltherapie in een pilletje’ dus. Biosplice is een remmer van de Wnt-route dat een rol speelt bij cellulaire processen. Sinds enige tijd is bekend dat deze signaaltransductieroute een rol speelt bij de ontwikkeling van artrose. Wnt-signalering in kraakbeenvorming is een met grote precisie afgestemd mechanisme. Als deze signaalroute overactief is, dan kunnen er kraakbeenproblemen ontstaan. Biosplice moet ervoor zorgen dat dit proces weer in evenwicht komt.

Mechanisme achter kraakbeenslijtage

Invossa en Biosplice zijn zogenaamde DMOADs. Deze Disease-Modifying Osteoarthritis Drugs zijn gericht op het voorkomen, vertragen en stoppen van artrose. Mogelijk kunnen deze medicijnen in de toekomst ook beschadigd kraakbeen herstellen. Dat er maar twee DMOADs in de pijplijn zitten is gedeeltelijk te wijten aan de complexe pathofysiologie van artrose. Simpel gezegd: onderzoekers weten nog niet tot in detail hoe het mechanisme achter kraakbeenslijtage werkt en hoe je dit kunt voorkomen of stoppen. Het duurt daarom nog vele jaren van kostbaar klinisch onderzoek om het uiteindelijke effect van deze ziektemodificerende medicijnen vast te kunnen stellen. Daarom richten de meeste farmaceuten zich liever op nieuwe pijnstillende geneesmiddelen met onmiddellijke therapeutische effecten. Dat is de reden dat er op dit moment vier NSAIDs nieuwe stijl in de pijplijn zitten en slecht twee van deze revolutionaire DMOADs. Het kan echter nog heel lang duren voordat deze ‘gamechangers’ voor artrose uit die pijplijn rollen…

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen