Extra vitamine C en D remt kraakbeenverlies bij knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 mrt 2022

Een hogere inname van vitamine C en vooral D wordt in verband gebracht met minder slijtage aan de knie. Zo blijkt dat 24 procent van patiënten met gevorderde knieartrose een gebrek aan vitamine D in het lichaam heeft. Daarom hebben Amerikaanse onderzoekers eens nader gekeken naar de impact van vitaminen op artrose.


Een hogere inname van zowel de vitamines C als D remt de afbraak van kraakbeen bij patiënten met knieartrose. Dat schrijven onderzoekers in het medisch tijdschrift Arthritis Care & Research. Volgens professor Gabby B. Joseph van de Universiteit van Californië zijn bij proefpersonen met gewrichtsslijtage verschillende tekorten aan vitamines vastgesteld, waaronder vitamine C en D.

Klinisch belang

“Eén onderzoek toonde aan dat de kans op heupartrose 1,9 keer lager was bij proefpersonen met de aanbevolen of hogere inname van vitamine C. Uit een ander onderzoek kwam naar voren, dat 24 procent van de patiënten met gevorderde knieartrose een tekort aan vitamine D had. Het is dus van wetenschappelijk én klinisch belang om te eens nader te kijken naar de impact van vitaminegebrek op het kniegewricht. En of voedingssupplementen ingezet kunnen worden in het voorkomen of behandelen van artrose,” aldus Joseph.

Minder gewrichtsslijtage

De onderzoekers analyseerden de verbanden tussen de inname van vitamine C en D aan de hand van MRI-metingen van kraakbeensamenstelling en gewrichtsstructuur. Daarvoor maakten ze gebruik van de gegevens van 1.785 deelnemers aan een langlopend artrose-onderzoek. Aan de hand van vragenlijsten werd ook meer inzicht verkregen over de inname van zowel vitamine C en D via de voeding of supplementen.
Bij patiënten met knieartrose werd een hogere inname van zowel vitamine C als D in verband gebracht met minder afbraak van kraakbeenweefsel. Een inname van minstens één keer per week van 10 microgram vitamine D gedurende een periode van 4 jaar werd geassocieerd met significant minder gewrichtsslijtage. Ook werd bij deze inname minder meniscus- en beenmergafwijkingen opgemerkt.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.