Melk toch de witte motor om artrose te verminderen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 sep 2020

Het drinken van melk kan de symptomen van artrose verergeren. Dat is de boodschap die altijd prominent wordt afgegeven. Amerikaanse onderzoekers komen nu tot een andere conclusie. Melk kan de voortgang van gewrichtsslijtage vertragen. Maar dan moet u wel de juiste soort melk drinken.


Het consumeren van melk is altijd een twistpunt geweest in de behandeling van artrose. Vaak wordt beweerd dat zuivelvrij de beste manier is, omdat er aanwijzingen zijn dat daardoor de ontstekingen worden afgeremd. Andere onderzoeken tonen het tegendeel aan. Zoals een studie van het van Brigham en Women’s Hospital in Boston. Met als conclusie: het regelmatig drinken van vetvrije en magere melk kan de progressie van knie-artrose bij vrouwen vertragen.

Geen kaas

De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen. En yoghurt had zowel bij mannen als vrouwen geen invloed op de gezondheid van dit gewricht.

Witte spleet

Aan dit onderzoek deden 888 mannelijke en 1260 vrouwelijke patiënten met knie-artrose deel. Bij de start werden röntgenfoto’s gemaakt om de ruimte in het kniegewricht te meten. Op dergelijke foto’s is tussen de beide gewrichtshelften een witte spleet zichtbaar. Dit is het kraakbeen. Bij slijtage van dit weefsel wordt deze spleet steeds nauwer: een teken dat de beide gewrichtshelften steeds dichter op elkaar komen te staan.

Kniegewricht

Bij de vrouwen die geen melk dronken, nam deze ruimte – kraakbeen dus – in het kniegewricht in de loop van vier jaar met 0,38 mm af. Bij vrouwen die drie tot zes glazen vetvrije of magere melk dronken nam echter deze ruimte met maar 0,29 millimeter af. Bij fanatieke melkdrinkers – meer dan zeven glazen per dag – was het beschermend effect op het kniegewricht nog groter: de witte spleet op de röntgenfoto’s was met slechts 0,26 mm afgenomen. De onderzoekers vonden geen verband tussen de consumptie van melk en de afname van de gewrichtsruimte bij mannen.

Grootste studie

Hoofdonderzoeker dr. Bing Lu concludeerde: “Dit is de grootste studie om de impact van zuivelinname op de progressie van knie-artrose te onderzoeken. Onze bevindingen geven aan dat vrouwen die vaak vetvrije of magere melk drinken, de progressie van artrose kunnen verminderen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties