Meniscus beschermt kraakbeen in knie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 dec 2018

Een beschadigde meniscus wordt voor een deel of helemaal verwijderd. Niet doen, waarschuwt een Canadese orthopedisch specialist. Bij veel patiënten ontstaat daarna artrose in het kniegewricht.

Meniscus artrose
Heel lang werd aangenomen, dat de meniscus geen essentiële rol in het kniegewricht speelde. Bij een beschadiging werd dit stukje kraakbeen in de vorm van een halve maan voor een deel of helemaal verwijderd. Een nieuwe studie laat zien, dat na deze ingreep bij de meeste patiënten zich knie-artrose ontwikkelde.

Celdood

Dit onderzoek werd uitgevoerd door orthopedisch specialist Ziad Abusara van de Universiteit van Galgary in Canada. Met een aangepaste microscoop keek hij wat er gebeurde met kraakbeenweefsel op het moment dat de meniscus was verwijderd. Bij krachtige oefeningen trad er binnen een paar uur celdood op.

“De helft van de cellen die componenten aanmaken voor het behoud van gezond kraakbeenweefsel waren binnen vier uur dood,”

zegt Abusara.

“Wanneer dit gebeurt, ontstaat er een hoog risico voor het ontwikkelen van knie-artrose.”

Meniscus behouden

Dit is de eerste keer dat is aangetoond dat een meniscus het kniegewricht beschermt tegen artrose. Volgens de Canadese orthopeed vervult een gezonde meniscus ook een belangrijke rol bij beginnende artrose. Het vermindert celdood, waardoor het slijtageproces wordt vertraagd.

“Dit betekent dat artsen er alles aan moeten doen om de meniscus op zijn plaats te houden. Dit zal helpen om het kniegewricht gezond te houden,”

aldus Abusara.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.