Meniscusimplantaat voorkomt knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 nov 2017

ARTO Medical BV heeft een financiering ontvangen voor de verdere ontwikkeling en toelating van Trammpolin. Dit is een anatomisch gevormd meniscus implantaat. Slijtage en beschadiging van de meniscus is een belangrijke oorzaak van artrose aan het kniegewricht.

Behoud gezond kraakbeen

Trammpolin is een anatomisch gevormde meniscus die gemaakt is van elastisch polymeer. Alleen al in Europa en de Verenigde Staten worden meer dan één miljoen klinische ingrepen verricht, waarbij beschadigd meniscusweefsel wordt verwijderd. Een groot deel van deze patiënten ontwikkelt binnen 10 tot 20 jaar na de ingreep artrose. Volgens een woordvoerder van ARTO Medical B.V. zijn er geen effectieve behandelmethoden voor deze groep patiënten. “Als de beschadigde meniscus wordt vervangen door dit implantaat, kan de ‘schokbreker’ functie worden hersteld en blijft het gezonde kraakbeen behouden.”

Klinisch onderzoek

Dankzij de investering kan het bedrijf nu verder met de ontwikkeling van de Trammpolin. Het implantaat wordt in 2018 bij de eerste patiënten geplaatst. Dit klinische onderzoek moet in 2019 afgerond zijn.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 13    Gemiddelde: 4.2/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties

(advertentie)
Gezondheid aan huis