Mensen met én zonder fibromyalgie gezocht voor online onderzoek

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 apr 2021

De Universiteit van Leiden zoekt deelnemers voor een online onderzoek naar het nocebo- en placebo-effect. Onder de deelnemers wordt 20 keer € 30 euro verloot. Gezocht wordt naar personen van 18 jaar en ouder met de diagnose fibromyalgie. Daarnaast kunnen gezonde mensen ook meedoen. Alle details over dit onderzoek en hoe u kunt deelnemen, kunt u lezen in dit bericht.


De sectie Gezondheid-Medische en Neuropsychologie van de Universiteit van Leiden doet onderzoek naar de mening van fibromyalgie-patiënten en gezonde mensen over placebo- en nocebo-effecten. Als deelnemer aan dit online onderzoek maakt u kans op € 30 euro.

Het onderzoek

Het nocebo-effect is de tegenhanger van het placebo-effect. In het eerste geval is er een negatief en in het tweede geval een positief verwachtingspatroon. Dit zijn psychologische mechanismen die invloed hebben op de uitkomst van een behandeling en de symptomen die u ervaart. De Universiteit wil onderzoeken wat mensen weten van deze effecten en hoeveel invloed mensen denken dat deze effecten hebben op de behandeling. Daarnaast wil men weten hoe mensen tegenover een behandeling met placebo’s staan.

Wie kan meedoen?

Personen (18+) met een door een arts (bijvoorbeeld huisarts of reumatoloog) gestelde diagnose fibromyalgie of gezonde deelnemers (18+). Voor gezonde deelnemers geldt dat u helaas niet kunt deelnemen aan het onderzoek wanneer u een chronische pijnstoornis heeft of lijdt aan een lichamelijke of psychiatrische aandoening.

Interesse in deelname?

Open deze link in uw internetbrowser voor de vragenlijst.
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 35-40 minuten. Onder de deelnemers van de studie zal 20 keer 30 euro worden verloot. Meer informatie? Mail naar placebonocebovragenlijststudie@fsw.leidenuniv.nl

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties