Mestcellen spelen rol bij ontwikkeling artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 jun 2019

Artrose is niet alleen het gevolg van slijtage. Het immuunsysteem blijkt ook een cruciale rol te spelen bij de ontwikkeling van deze aandoening. Uit een nieuwe studie blijkt, dat mestcellen bepaalde enzymen uitscheiden die het kraakbeen afbreken.


Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Californië hebben een verband gevonden tussen mestcellen en artrose. Deze gespecialiseerde cellen maken deel uit van het immuunsysteem, maar zijn ook berucht omdat ze allerlei allergie-opwekkende chemicaliën uitscheiden. Nu is vastgesteld, dat mestcellen ook een enzym produceren die het kraakbeen afbreekt.

Niet alleen slijtage

Van artrose wordt altijd aangenomen, dat dit het onvermijdelijke gevolg is van het ouder worden. Met het klimmen van de jaren slijt het kraakbeen en ontstaat er uiteindelijk bot-op-bot contact. Een nieuwe studie toont echter aan, dat ook het immuunsysteem betrokken is bij het ontstaan van artrose. En daarbij is een absolute hoofdrol weggelegd voor mestcellen. Deze produceren onder andere histamine die allergische reacties in het lichaam in gang kunnen zetten, zoals jeuk, eczeem en hooikoorts. Mestcellen worden geactiveerd door het eiwit tryptase. Vervolgens worden er dan enzymen aangemaakt die de kraakbeencellen afbreken.

Mestcellen blokkeren

In de studie werd voor het eerst aangetoond, dat het blokkeren van mestcellen muizen beschermde tegen de ontwikkeling van artrose. Hetzelfde effect werd bereikt door het kraakbeen-afbrekende enzym te deactiveren. Dit resultaat werd bevestigd in testen met menselijke weefsels en cellen. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze bevindingen de basis kunnen vormen voor nieuwe behandelingen bij artrose.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties