Microfoon kan ‘lawaaierige’ artroseknieën horen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 dec 2019

Hoe verder een knie versleten is, hoe meer lawaai het gewricht gaat maken. Engelse onderzoekers bedachten een manier om dit verschijnsel in te zetten om knie-artrose sneller op te kunnen sporen. Met behulp van een microfoon en een computer zijn ze daar in geslaagd.


Wetenschappers aan de universiteiten van Lancaster, Central Lancashire en Manchester hebben een nieuwe methode ontwikkeld om knie-artrose voortijdig op te sporen. Met behulp van een kleine microfoon nemen ze de geluiden op die door de knie worden geproduceerd. Deze technologie kan worden gebruikt om knie-artrose sneller te diagnosticeren.

Hoogfrequente geluiden

Tijdens dit onderzoek luisterden de onderzoekers naar het geluid dat bij 89 volwassenen met knie-artrose door het gewricht werd geproduceerd. Dat gebeurde met behulp van een klein microfoontje dat hoogfrequente geluiden kan opvangen. Deze zijn niet hoorbaar voor mensen, maar kunnen door computers worden geanalyseerd om inzicht te geven in de gezondheid van de knie.

Luidruchtige knie

De deelnemers werd gevraagd om vijf keer vanuit een zittende positie op te gaan staan. De microfoon die aan de knie was gevestigd stuurde de akoestische signalen naar de computer. Die bleek het verschil te kunnen horen tussen de geluiden die door een gezonde knie en een knie met artrose worden voortgebracht. Hoe luidruchtiger de knie, hoe verder het kraakbeen versleten was.

Meer verfijnd

“De huidige procedure om knie-artrose te beoordelen, is door middel van een röntgenfoto. Dit geeft maar een grove indicatie hoe het met de gezondheid van het gewricht gesteld is,” zegt onderzoeksleider professor John Goodacre. “Dit is een meer verfijnde methode om de ernst van de slijtage te kunnen beoordelen. Er is echter meer onderzoek nodig alvorens deze nieuwe techniek ingezet kan worden bij de opsporing van knie-artrose en mogelijke andere vormen van gewrichtsslijtage, zoals in de heup, hand en schouder.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties