Minder verslavend opioïde vertraagt artrose en verlicht pijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 aug 2020

Opioïden zijn effectieve ontstekingsremmers, maar kunnen verslavend zijn. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een variant die de bloed-hersenbarrière niet kan passeren. Dit voorkomt gewenning. Bovendien vertraagt dit nieuwe medicijn de slijtage van het kraakbeen bij artrose.


Onderzoekers van Keck Medicine in Los Angeles hebben mogelijk een nieuw opioïde medicijn ontwikkeld dat minder verslavend is en de progressie van artrose vertraagt. Dit nieuws is recent gepubliceerd in het medische tijdschrift Arthritis & Rheumatology. Opioïden zijn pijnstillers die vervaardigd worden uit stoffen die afkomstig zijn uit opium. De meest bekende is morfine. Opioïden zijn effectieve pijnbestrijders, maar het gebruik kan leiden tot gewenning en verslaving.

Bloed-hersenbarrière

Het nieuwe medicijn activeerde de kappa opioïde receptor (KOR). Deze bindt zich aan opioïde-achtige verbindingen in het centrale en perifere zenuwstelsel. Dit zorgt voor pijnverlichting met een verminderd risico op verslaving dan andere op opioïde gebaseerde medicijnen. Door uitsluitend KOR te activeren wordt de pijn alleen lokaal bestreden zonder de bloed-hersenbarrière te passeren. Daardoor wordt het risico op gewenning sterk verminderd.

Kraakbeen

De onderzoekers bevestigen dat de medicatie de pijn effectief bestrijdt, maar suggereren ook dat deze kappa-opioïden de progressie van artrose kunnen vertragen. Het nieuwe geneesmiddel remde in klinische muizenstudies het verlies aan kraakbeen in de gewrichten sterk af. Meer onderzoek bij mensen is echter nog nodig.
“Wij hopen dat we tijdens dit vervolgonderzoek meer inzicht krijgen in de relatie tussen kappa-opioïden en artrose. De opties voor behandeling en pijnbestrijding zijn bij deze veelvoorkomende aandoening beperkt. Dit nieuwe medicijn zou de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren,” zegt één van de onderzoekers.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties