Morfine-achtige geneesmiddelen hebben negatief effect op pijnvermindering na totale knieprothese

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 jul 2017

Er is een groeiende bezorgdheid over het gebruik van opioïden in de periode voor een totale knieprothese. Deze morfineachtige pijnstillers kunnen leiden tot juist méér pijn na de operatie. Dit stellen onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston na evaluatie van de gegevens van 156 patiënten die zo’n operatie hebben ondergaan.

Minder effect

In deze studie werd de pijn geëvalueerd bij patiënten die voor de operatie wel en geen opioïden hadden gebruikt. De onderzoekers stelden vast dat bij mensen die voor de operatie deze geneesmiddelen hadden genomen, minder effect ondervonden van de pijnbestrijding na de operatie en dus meer pijn ervaarden.

“Op basis van deze uitkomst willen we artsen aanmoedigen om dit negatieve effect van opioïden met hun patiënten te bespreken,”

aldus hoofdonderzoeker Elena Losina.

“Zeker bij patiënten die overwegen om in de komende twee jaar de totale knie te laten vervangen.”

Recept

Het team bestudeerde de gegevens van 156 patiënten die een totale knievervangende operatie hadden ondergaan. Voorafgaand aan de operatie had 23 procent minstens één recept voor opioïden van de arts ontvangen. In deze groep was de pijnvermindering negen procent minder effectief, zes maanden na de operatie.

Bron

Een (Engelstalige) samenvatting van het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 9   Gemiddelde:  4.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties