Werkt nieuw artrosemedicijn voor paarden ook bij mensen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 jul 2023

Paarden met gewrichtsklachten worden al meer dan 40 jaar behandeld met vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Deze natuurlijke ontstekingsremmers worden tegenwoordig ook gebruikt door tienduizenden Nederlanders met artrose. Zweedse onderzoekers streven ernaar om op termijn ook een succesvol paardenmedicijn voor artrose beschikbaar te maken voor mensen die lijden aan deze degeneratieve gewrichtsaandoening.

De Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen en de Universiteit van Göteborg hebben met succes een nieuw medicijn tegen artrose getest op paarden. Na de behandeling verdween de kreupelheid en werd het afbraakproces van kraakbeen gestopt. De onderzoekers zijn nu van plan om te onderzoeken of deze behandeling ook geschikt is voor mensen met artrose.

Potentie voor genezing

We hebben succesvol aangetoond dat een combinatie van medicijnen de ontstekingen vermindert en de afbraak van kraakbeencellen stopt. De ontspoorde cellen die het kraakbeen afbreken, begonnen weer bouwstoffen te produceren voor gezond weefsel. Deze nieuwe behandeling heeft dus potentie om artrose te genezen,” aldus professor Elisabeth Hansson van de Universiteit van Göteborg.
Het onderzoeksteam heeft in samenwerking met professor Hansson een methode ontwikkeld om het gewrichtsvocht van paarden te screenen voor een zeer vroege diagnose van artrose. Twee biomarkers bleken verhoogd te zijn in het gewrichtsvocht van paarden met artrose.

Klinische proef bij mensen

“Paarden en mensen vertonen genetisch grote overeenkomsten. Paarden ontwikkelen spontaan artrose, waardoor ze een uitstekend model zijn voor onderzoek naar artrose bij mensen. Bovendien zijn de biomarkers identiek bij paarden en mensen,” legt professor Hansson uit.

Het onderzoeksteam heeft een patent aangevraagd en heeft plannen om het als een goedgekeurd medicijn voor paarden met artrose op de markt te brengen, te beginnen in Zweden. Ze zijn nu ook van plan toestemming te vragen voor een klinische proef van deze medicamenteuze behandeling bij mensen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.