Kan nieuw medicijn handartrose straks vertragen of stoppen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 jan 2023

Bij meer dan 40 procent van de mensen ontstaat op latere leeftijd artrose in de handen. Dit kan leiden tot ernstige misvormingen en invaliditeit. De universiteit van Oxford onderzoekt nu een nieuw medicijn dat handartrose kan voorkomen en zelfs genezen.

Een studie die in december 2022 is gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine suggereert dat een nieuw medicijn artrose in de hand kan voorkomen. Meer dan 40 procent van de mensen ontwikkelt tijdens het leven deze slopende aandoening, waarbij vooral vrouwen van 55 jaar en ouder worden getroffen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford kan het retinoïnezuur verhogende geneesmiddel talarozol stijfheid en misvormingen van de hand voorkomen.

Sleutelmolecuul

Professor Tonia Vincent en haar team onderzochten een veelvoorkomend gen die in verband wordt gebracht met ernstige handartrose. Dit deden ze aan de hand van weefselmonsters van patiënten die werden verzameld tijdens handchirurgie. Op basis daarvan waren ze in staat een sleutelmolecuul – retinoïnezuur genaamd – te identificeren dat vooral laag was bij mensen met een groot risico om handartrose te ontwikkelen.

Ziektemodificerende medicijnen

“Het onderzoek naar de werking van talarozol bevindt zich nog in een pril stadium. De eerste bevindingen zijn echter bemoedigend. Dit is een grote stap richting de ontwikkeling van een nieuwe klasse ziektemodificerende medicijnen om handartrose te behandelen,” aldus Vincent. Ziektemodificerende medicijnen zijn geneesmiddelen die – in dit geval artrose in de handgewrichten – kunnen vertragen, stoppen of zelfs genezen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.