Nieuw vaccin blokkeert artrosepijn bij muizen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 apr 2019

Wereldwijd blijven wetenschappers zoeken naar manieren om artrose te voorkomen of de klachten te verminderen. Een internationaal onderzoeksteam heeft zich nu met succes gestort op de zenuwgroeifactor. Bij ontstekingen neemt de concentratie hiervan toe, waardoor de gevoeligheid groter wordt.

Vaccin artrosepijn muizen
Een internationaal team van wetenschappers uit Engeland, Zwitserland en Letland heeft een virusachtig vaccin ontwikkeld om chronische pijn bij artrose te bestrijden. Het nieuwe middel is inmiddels met succes getest bij muizen. De pijn nam inderdaad significant af. Nu moeten de onderzoekers nog aantonen dat deze behandeling hetzelfde effect heeft bij mensen en geen bijwerkingen heeft.

Zenuwgroeifactor

Dit nieuwe vaccin heeft de nerve growth factor (NGF) – zenuwgroeifactor – als doelwit. In muizenstudies is naar voren gekomen, dat NGF een belangrijke oorzaak is van artrosepijn. Bij ontstekingen neemt de concentratie NGF toe, waardoor de gevoeligheid voor pijn toeneemt. Antilichamen tegen de zenuwgroeifactor blijken krachtige pijnstillers te zijn.

Veelbelovend

Met behulp van virusachtige deeltjes creëerden het internationale onderzoeksteam een therapeutisch vaccin dat NGF in de ontstoken gewrichten blokkeerde. Direct na toediening namen de pijnklachten bij de muizen abrupt af.

“Dit is de eerste succesvolle vaccinatie gericht op pijn bij artrose. Eén van de grootste uitdagingen van onze generatie”,

zegt Professor Tonia Vincent van de Universiteit van Oxford.

“Hoewel dit onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, zijn de resultaten veelbelovend.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties