Nieuwe behandeling jicht in aantocht?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 nov 2019

Amerikaanse onderzoekers zijn een nieuwe behandeling voor jicht op het spoor. Alles draait om het ontstekingsbevorderende TAK1. Dit eiwit wordt door urinezuurkristallen als alternatieve route gebruikt om ontstekingen in de gewrichten aan te wakkeren.


Onderzoekers van de Washington State University hebben de deur geopend voor een nieuwe behandeling van jicht. Ze vermoeden dat het blokkeren van het signaalmolecuul TAK1 de ontstekingen bij deze aandoening kan onderdrukken. Ruim 2 op de 100 Nederlanders hebben last van deze ontstekingsziekte, die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in het bloed.

Cytokine-eiwit

Verhoogde urinezuurspiegels kunnen leiden tot de vorming van MSU-kristallen die zich ophopen in de gewrichten. Het immuunsysteem ziet dit als een bedreiging en verhoogt als afweerreactie de productie van interleukine-1-beta. Dit is een cytokine-eiwit dat ontstekingen veroorzaakt. Gelijktijdig worden meer eiwitten aangespoord om nog meer ontstekingen op te wekken. Dit alles zorgt voor de pijn en zwelling die mensen tijdens een jichtaanval ervaren.

TAK1

Eén van de eiwitten die door IL-1-beta wordt geactiveerd, trok de aandacht van de onderzoekers. Het gaat om TAK1. Uit de studie bleek, dat de kristallen dit eiwit als alternatieve route gebruiken om ontstekingen te veroorzaken. Het team toonde vervolgens aan, dat de activiteit van TAK1 geblokkeerd kon worden door een chemische stof. Dit zorg ervoor, dat elke ontsteking die door MSU-kristallen werd veroorzaakt, werd onderdrukt. Als deze bevindingen stand blijven houden, kan in de nabije toekomst gestart worden met klinische onderzoeken naar TAK1-remmers bij jichtpatiënten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.