52 nieuwe genen ontdekt die artrose kunnen veroorzaken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 feb 2019

Engelse wetenschappers hebben meer dan 50 nieuwe genen ontdekt die artrose kunnen veroorzaken. Dit baanbrekende onderzoek maakt mogelijk de weg vrij voor nieuwe behandelingen bij gewrichtsslijtage. Het is nu immers bekend welke genen artrose kunnen veroorzaken.

genen artrose
In de grootste genetische studie tot nu toe hebben wetenschappers 52 nieuwe genetische veranderingen ontdekt die verband houden met artrose. Dit baanbrekende onderzoek is uitgevoerd door het Engelse onderzoeksinstituut Wellcome Sanger Instituut en is mogelijk de basis voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die gewrichtsslijtage kunnen voorkomen én stoppen. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature Genetics.

Genetische informatie

Het Wellcome Sanger Instituut analyseerde het genoom van meer dan 77.000 patiënten met artrose. Het genoom is al het menselijk materiaal dat genetische informatie bevat, zoals DNA en RNA. Dit werd vergeleken met het genoom van 370.000 gezonde mensen zonder gewrichtsklachten. Het team bestudeerde veel verschillende soorten artrose, waaronder slijtage aan de knieën en heupen. Er werden meer dan 50 nieuwe genetische veranderingen gevonden die het risico op artrose verhogen.

Pijn stoppen

Dit baanbrekende onderzoek maakt het mogelijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor mensen die lijden aan artrose. Het is nu immers bekend welke genen deze gewrichtsaandoening veroorzaken.

“Artrose is een complexe ziekte,”

zegt één van de onderzoekers.

“Op de langere termijn kunnen we mogelijk medicijnen ontwikkelen die het slijtageproces tot staan kunnen brengen én de pijn kunnen stoppen. Dit zal het leven van patiënten met artrose dragelijker maken.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.