Doorbraak: nieuwe genetische risicofactoren voor artrose gevonden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 sep 2021

Het onderzoek naar een behandeling voor artrose gaat onverminderd door. Een groep internationale onderzoekers denkt nu een grote doorbraak te hebben geforceerd. Ze ontdekten een groot aantal DNA-variaties en genen die het risico op kraakbeenslijtage kunnen verhogen. Dit moet binnen tien jaar leiden tot nieuwe medicijnen die artrose kunnen genezen of voorkomen.


Een groep internationale wetenschappers – onder andere verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam – hebben nieuwe risicofactoren geïdentificeerd voor artrose. Het gaat om de ontdekking van 100 DNA-variaties en 77 genen die het risico op deze slopende gewrichtsaandoening kunnen verhogen. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat deze ontdekking binnen acht tot tien jaar kan leiden tot nieuwe medicijnen om artrose te voorkomen of te genezen. Deze studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Samenwerkingsverband

Deze studie is de eerste output van het consortium Genetics of Osteoartritis. Dit is een wereldwijd samenwerkingsverband van internationale wetenschappers en wordt geleid door het Helmholtz Zentrum in München. De focus ligt op het beter begrijpen van het genetische proces dat tot artrose leidt. Daarvoor worden alle beschikbare internationale genetische studies van artrose bij elkaar gebracht om nieuwe ontdekkingen mogelijk te maken. Deze studie is het grootste onderzoek naar artrose tot nu toe.

Herpositioneren medicijnen

“Artrose is een aandoening van de gewrichten en treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen,” aldus co-auteur van de studie professor Mark Wilkinson van de Universiteit van Sheffield. “Tot nu toe was er geen behandeling beschikbaar om artrose te genezen of te voorkomen. Tijdens ons onderzoek hebben we genen gevonden die gewrichtsslijtage kunnen veroorzaken. Deze genen zijn al doelwit van goedgekeurde medicijnen. Dat betekent dat we deze kunnen herpositioneren als mogelijke behandeling voor artrose.”
“Deze grote stap voorwaarts had niet gezet kunnen worden zonder deze internationale teaminspanning,” vult Eleftheria Zeggini – directeur van het Helmholtz Zentrum – aan. De onderzoekers vonden ook nog onbekende verschillen in het risico voor artrose in gewichtsdragende en niet-dragende gewrichten. Maar ook risicofactoren die specifiek zijn voor vrouwen en voor de beginfase van deze ziekte.

Erasmus MC

Namens het Erasmus MC nam Cindy de Boer deel aan deze baanbrekende studie. Ze vertelt dat het team artrose in meerdere gewrichten heeft onderzocht. Daardoor zijn specifieke veranderingen geïdentificeerd die het risico vormen voor alle vormen van artrose.
“Alle genen die wij als risicofactoren voor artrose hebben gevonden, hebben wij in een medische database gestopt. Voor 50 procent daarvan zijn bestaande medicijnen die er invloed op hebben,” zegt ze. “De volgende stap is om te onderzoeken hoe deze medicijnen werken bij patiënten met artrose. Binnen tien jaar moet dit leiden tot effectieve behandeling van deze degeneratieve gewrichtsaandoening.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties