‘Nieuwe’ knie voor patiënten onder 65 jaar

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 mrt 2019

Jonge patiënten met knie-artrose worden vaak naar huis gestuurd met de mededeling om het nog een paar jaar vol te houden. Dat betekent voor veel mensen dat ze nog heel lang met de pijn in de knie moeten leven. Het UMC Utrecht heeft een nieuwe techniek ontwikkeld, die deze groep patiënten een aantal jaar uit de brand helpt.

Knie-artrose onder 65
Orthopedisch chirurgen plaatsen liever geen nieuwe knieën bij mensen onder de 65 jaar. Daarom worden deze patiënten meestal naar huis gestuurd met de mededeling, dat ze het nog een paar jaar moeten proberen uit te zingen. Het UMC Utrecht komt nu met een oplossing. Daar is een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee jonge patiënten met knie-artrose een gewrichtsvervangende operatie met vele jaren kunnen uitstellen.

Herstelt kraakbeen

Het gaat om een nieuwe distractie-techniek. Het kniegewricht wordt heel geleidelijk uit elkaar getrokken. Verrassend genoeg, herstelt het beschadigd kraakbeen zich dan na zes tot zeven weken. Op deze manier kan het plaatsen van een knieprothese worden uitgesteld. Uiteindelijk zal er in de toekomst toch een knievervangende operatie moeten plaatsvinden.

Minder pijnklachten

Jaarlijks krijgen 10.000 patiënten jonger dan 65 jaar een nieuwe knie. Omdat ze actiever zijn, slijt de prothese sneller. De tweede operatie is vaak gecompliceerder. Dankzij deze nieuwe distractie-techniek kunnen mensen langer hun eigen knie behouden. Bovendien hebben ze minder pijnklachten. Aan de buitenkant van de knie wordt een frame geplaatst, die met acht pinnen aan de botten wordt vastgezet. De beide kniegewrichten worden langzaam uit elkaar getrokken door te draaien aan het frame. Vervolgens groeit het afgesleten kraakbeen weer terug.

Meer informatie

Deze operatie wordt uitgevoerd door de Mobility Clinic van het UMC Utrecht. U hebt wel een doorverwijzing van uw huisarts nodig. U kunt dit nummer bellen voor meer informatie: 088 75 569 03.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.