Nieuwe studie effent weg naar betere behandeling artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 apr 2020

Slijtage van het kraakbeen is slechts een buitenste laag van een complexer probleem. De veranderingen treden eerst op in de diepere weefsellagen. Dat is de conclusie van onderzoekers, die met behulp van een nieuwe scantechniek kraakbeen op cellulair niveau hebben bestudeerd.


In een nieuwe studie heeft de Oregon State University op cellulair niveau gekeken wat er nu precies gebeurt in gewrichten die worden getroffen door artrose. Dit opent de deur naar een beter inzicht hoe voeding, medicijnen en lichaamsbeweging de cellen kunnen stimuleren om het kraakbeen te onderhouden en te repareren. Met een geavanceerde scantechniek werden de enkels, knieën en ellebogen bestudeerd bij gezonde muizen in beweging.

Cellulair niveau

Beeldvormingstechnieken voor het kwantificeren van veranderingen in de gewrichten bij artrose zijn beperkt. Zo kan de straling de monsters beschadigen of zelfs vernietigen. Daarom werd een nieuwe beeldvorming op nanoschaal ontwikkeld die de botten en gewrichten tijdens belasting kan vastleggen. Met behulp van deze techniek slaagden de onderzoekers er in om organisatie van de gewrichtsweefsels te zien en de respons van het kraakbeen op belasting te meten.
“Dat betekent, dat we naar gewrichten kunnen kijken vanaf de weefsellagen tot op cellulair niveau. Bovendien biedt deze nieuwe scantechniek een groot gezichtsveld en een hoge resolutie,” aldus onderzoeker Brian Bay.

Weefsellagen

Volgens Bay is kraakbeenslijtage slechts de buitenste laag van een complexe verzameling weefsels die diep onder het oppervlak liggen. De veranderingen die leiden tot artrose treden eerst op in deze diepe weefsellagen.
“Dat hebben we tot nu toe niet goed begrepen,” zegt Bay. “Deze ontbrekende kennis van de basis van het ziekteproces heeft het bemoeilijkt om het lange en ongemakkelijke pad naar gewrichtsvervanging te onderbreken. Dankzij deze nieuwe scantechniek kunnen we gaan zoeken naar methoden om al op cellulair niveau in te grijpen. Dit kan mogelijk in de toekomst bijdragen aan het behoud van gezonde gewrichten.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties