Oefeningen die artrose erger maken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 mei 2022

Bij artrose is het beter niet om in een stoel te blijven zitten, maar te gaan bewegen. Dit houdt uw gewrichten soepel en helpt tegen de pijn. Verkeerde oefeningen of activiteiten kunnen de klachten echter alleen maar verergeren. Wat kunt u met artrose beter laten en wat is wel goed voor uw gewrichten?

Oefeningen die artrose erger maken

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het verminderen van de symptomen van artrose. Oefeningen versterken de spieren rondom de dragende gewrichten, zoals de heupen en knieën. Dit stabiliseert de gewrichten en vermindert de druk op het kraakbeen. Door te bewegen verbetert ook de doorbloeding en de kwaliteit van de synoviale vloeistof, zodat de gewrichten soepeler worden. Sommige oefeningen kunt u echter beter vermijden, omdat ze de gewrichtspijn alleen maar erger kunnen maken.

Slecht voor knieën en heupen

Bij artrose is het verstandig om activiteiten te vermijden die uw dragende gewrichten teveel kunnen belasten. Zo neemt de kans af dat de gewrichtsontstekingen verergeren en de pijn toeneemt. Daarom wordt het afgeraden om te rennen, springen, hurken en buigen. Ook traplopen en langdurig staan hebben een grote impact op de knieën en heupen.

Slecht voor nek en schouders

Tennissen, gewichtheffen, push-ups, schilderen van muren en plafond. Dit zijn allemaal activiteiten waarbij uw herhaaldelijk en langdurig uw bovenarm gebruikt. Daardoor kunnen de symptomen van artrose in nek en schouders toenemen.

Oefeningen die wel helpen bij artrose

Gelukkig blijven er genoeg oefeningen over die wel helpen bij artrose. Zo is krachttraining belangrijk voor een goede spierbalans en functionele kracht om uw gewrichten te ondersteunen. Bovendien kunnen sterke en soepele spieren schokken en kracht absorberen, waardoor gewrichtsirritatie en pijn worden verminderd. Wandelen is één van de beste low-impact, aerobe oefeningen die helpt uw bloedstroom te verbeteren, overtollige kilo’s te verliezen en ontstekingen te verminderen. Oefeningen in een zwembad zijn bijzonder gunstig voor de gewrichtsmobiliteit en spierkracht.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.