Oefenschade bij knie-artrose blijkt mythe

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 aug 2019

Kan oefentherapie het kraakbeen bij knie-artrose verder beschadigen? Een Schotse universiteit prikt door deze mythe heen. Op basis van 21 internationale onderzoeken wordt geconcludeerd dat daardoor ontstekingen niet toenemen en dat de samenstelling van het kraakbeen verbetert.


Oefentherapie kan het kraakbeen bij knie-artrose verder beschadigen. Deze hardnekkige mythe is nu ontzenuwd door het Institute of Medical Sciences van de Universiteit van Aberdeen. Sterker nog: oefentherapie kan de samenstelling van het kraakbeen zelfs verbeteren.

Analyse 21 studies

Onderzoeker Alessio Bricca analyseerde in totaal 21 onderzoeken die al eerder zijn uitgevoerd naar de impact van therapeutische oefeningen op de gezondheid van het kniegewricht bij artrose. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd in verschillende landen waaronder Denemarken, de VS, Nederland, Turkije, Finland, Japan, Zweden, Canada, Brazilië en China. Als eerste bekeek hij negen afzonderlijke onderzoeken met in totaal 702 deelnemers. Deze toonden aan, dat therapeutische oefeningen het kraakbeen in het kniegewricht niet schaden. Daarna analyseerde hij nog eens 12 studies met in totaal 1114 deelnemers. Hij ontdekte dat therapeutische oefeningen de ontsteking van het kniegewricht niet verhoogt.

Samenstelling kraakbeen

“De overtuiging dat lichaamsbeweging schadelijk is voor kraakbeen, is gebaseerd op verkeerde informatie,”

zegt Bricca,

“Patiënten met knie-artrose moeten daarom gerustgesteld worden dat oefeningen veilig zijn. Dit verbetert zelfs de samenstelling van het kraakbeen. In plaats van rust en het vermijden van activiteiten, moeten mensen met knie-artrose aangemoedigd worden om het aangetaste gewricht meer te bewegen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties