Wetenschappers onderzoeken effect broccoli bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jul 2019

Kan het eten van broccoli de pijn bij artrose verminderen? Dat wordt de komende maanden onderzocht door de Universiteit van East Anglia. Bij muizen is al aangetoond dat deze groente de kraakbeenschade vermindert.


De Universiteit van East Anglia lanceert samen met ziekenhuizen in Norfolk en Norwich een studie naar het effect van broccoli bij artrose. Deze groente is rijk aan sulforafaan. Er zijn aanwijzingen dat dit bestanddeel mogelijk de pijn bij artrose kan verminderen en de beweeglijkheid van de gewrichten kan verbeteren.

Minder kraakbeenschade

“Ons vorige laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat sulforafaan de afbraak van kraakbeen in de gewrichten vertraagt. Muizen die een dieet kregen dat rijk was aan deze verbinding, hadden aanzienlijk minder kraakbeenschade dan muizen die dit niet kregen. Nu willen we zien of het eten van broccoli ook een positief effect heeft op de gewrichten van mensen,”

zegt onderzoeksleider professor Alexander MacGregor.

Broccolisoep

Onderzoekers zullen de effecten van broccolisoep vergelijken met een soep die deze groente niet bevat, maar wel het zelfde smaakt. In de omgeving van Norfolk en Norwich worden nu deelnemers opgeroepen met matige tot ernstige artrose. Geheel willekeurig zullen zij of de broccolisoep of de ‘controlesoep’ te eten krijgen. Om precies te zijn: vier dagen per week gedurende drie maanden. Het team meet de pijn en fysieke functie om de zes weken.
MacGregor:

“Sommige onderzoeken suggereren dat de symptomen van artrose kunnen verbeteren door uw dieet te veranderen. Broccoli is iets dat gemakkelijk verkrijgbaar is. Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan, kan deze groente mogelijk een grote belofte voor mensen met artrose inhouden.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.