Online informatiebronnen verdringen steeds vaker het doktersadvies

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 mei 2020

Het lijkt erop dat online informatiebronnen steeds belangrijker worden bij de aanschaf van gezondheidssupplementen voor gewrichten, zelfs belangrijker dan doktersadvies. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek gedaan door Bewegen zonder pijn onder 14161 respondenten. In dit onderzoek gaven respondenten aan dat 38 procent van hen via online informatiebronnen in contact komt met gezondheidssupplementen, terwijl maar 5,8 procent van de respondenten wordt doorverwezen door een arts of therapeut. In dit onderzoek gaan we dieper in op de resultaten en kijken we ook naar het effect dat het advies van een arts ten opzichte van online informatiebronnen heeft.

Online informatiebronnen worden steeds belangrijker

De onderstaande cirkeldiagram laat zien op welke manier de respondenten in contact zijn gekomen met gezondheidssupplementen voor gewrichten.

Van de cirkeldiagram valt af te lezen dat mensen die gezondheidssupplementen kopen hier meestal mee in contact zijn gekomen via een offline informatiebron, zoals een artikel uit de krant, een tijdschrift, een advertentie of via een bekende. Onder online informatiebronnen vallen zoal zoekmachines op het internet, elektronische nieuwsbrieven, sociale media en forums en website. In vergelijking met het percentage respondenten dat gezondheidssupplementen voor gewrichten op advies van een arts koopt, ligt dit percentage een stuk hoger. Online informatiebronnen lijken een prominente rol te spelen bij de aanschaf van gezondheidssupplementen, ze worden belangrijker en lijken het doktersadvies steeds meer verdringen.

Advies van een arts heeft grotere impact op gebruik van gezondheidssupplementen

In de onderstaande grafiek staan de percentages weergeven van respondenten die na het advies van een arts of online informatiebron het supplement gebruiken of niet.

Uit de resultaten blijkt dat online informatiebronnen uiteindelijk wel minder impact hebben op het gebruik van gezondheidssupplementen voor gewrichten. Uiteindelijk gebruikt maar 55 procent van hen gezondheidssupplementen op dit moment, of heeft ze in het verleden gebruikt. Het advies van een arts lijkt een veel grotere impact te hebben op het daadwerkelijke gebruik van gezondheidssupplementen. Uiteindelijk gebruikt 80 procent van de respondenten gezondheidssupplementen op advies van een arts, terwijl 20 procent aangeeft ze niet te gebruiken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.