Stevig doorwandelen stelt operatie knievervanging uit

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 dec 2018

Amerikaanse artsen hebben een goed advies voor mensen met knie-artrose. Trek vijf minuten per dag uit om een totale knievervanging te voorkomen of uit te stellen. Dat doet u door stevig door te wandelen. Daarmee neemt het risico op een ingrijpende operatie met 16 procent af.

Operatie knievervanging uitstellen
De knie is een gewricht dat vaak wordt aangetast door artrose. Toch kunt u een totale knievervanging heel eenvoudig langdurig uitstellen. Door dagelijks een stevige wandeling van slechts vijf minuten te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Delaware in Newark.

100 stappen per minuut

De resultaten van deze studie zijn onlangs op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Rheumatology gepresenteerd. Aan dit 5-jarige onderzoek deden 1854 mensen met knie-artrose mee. Het team maakte gebruik van versnellingsmeters om de loopsnelheid van de deelnemers te classificeren. De wandelingen bestonden steeds uit vijf minuten. Licht wandelen (tot 49 stappen per minuut) had nauwelijks effect op het uitstellen van een totale knievervanging. Dat was wel het geval bij de deelnemers die 100 of meer stappen per minuut maakten. De kans op een totale knievervanging nam bij deze groep met 16 procent af.

Kraakbeen beschermen

Vijf minuten per dag besteden aan artrose. Dat is de boodschap van het onderzoeksteam aan chirurgen, reumatologen, orthopedische specialisten en huisartsen. De bevindingen van deze studie moeten zij delen met hun patiënten. Mensen met knie-artrose die actiever zijn, houden sterke spieren en een betere productie van gewrichtsvloeistof. Dit ondersteunt de gewrichten en kan het kraakbeen beschermen tegen verdere beschadigingen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien (login nodig).

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 34    Gemiddelde: 2.6/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties