Primeur: orthopedisch chirurgen plaatsen 3D geprinte onderdelen knieprothese

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 aug 2016

3d knie orthopedieTwee orthopedisch chirurgen van het Sint Antonius ziekenhuis in Nieuwegein hebben een Nederlandse primeur te pakken. Zij plaatsten voor het eerst 3D-geprinte onderdelen van een knieprothese bij enkele patiënten. De specialisten zijn eind 2015 in Cambridge getraind in het werken met deze nieuwe techniek.

Loopt als een kieviet

Bij de eerste patiënt van 71 jaar waren grote gaten in het kniebot ontstaan. Deze zijn door de artsen met 3D-prints opgevuld. Als materiaal wordt titanium gebruikt. Daarmee wordt met de printer een botstructuur gemaakt, die de ingroei van het bot in het implantaat stimuleert. Deze ingreep is prima verlopen. De patiënt heeft laten weten weer als een ‘kieviet’ te lopen.

Meer maatwerk

De specialisten gaan in de toekomst meer orthopedische implantaten met behulp van de 3D-printer maken. Daardoor kunnen ze voor de patiënt beter maatwerk leveren. De implantaten zijn beter afgestemd op de patiënt dan de standaardmaten die in fabrieken worden gemaakt.

Lees meer over de knieprothese of over de heupprothese >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.