Ouderen vallen minder met thuistherapie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jun 2016

Jaarlijks sterven ongeveer 3000 ouderen na een val. Door de vergrijzing zal dit getal de komende 15 jaar naar verwachting oplopen tot circa 4800. De meeste val-incidenten vinden plaats in en om het eigen huis. De Universiteit van Maastricht heeft de nieuwe therapie ‘Zicht op Evenwicht’ ontwikkeld, waarbij een zorgverlener thuis langskomt om de val-angst te verminderen.

30 procent minder vallen

vallen bangDeze persoonlijke thuistherapie wordt gegeven door een verpleegkundige van de thuiszorg, een fysiotherapeut of ergotherapeut. De zorgverlener komt drie keer op bezoek en geeft daarnaast nog vier keer telefonische ondersteuning. Er wordt een oefenprogramma op maat gemaakt om de mobiliteit te verbeteren. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de vermindering van faalangst, het vermijden van val-risico’s en het verbeteren van het functioneren. Deze nieuwe aanpak heeft geleid tot een afname van 30 procent van de val-incidenten in huis.

Zorgverzekeraars

Volgens de erkenningscommissie van het RIVM Centrum Gezond Leven zijn er sterke aanwijzingen dat deze thuistherapie tegen val-angst effectief is. Het Trimbos Instituut neemt de opleiding van de zorgverleners op zich. Professor Ruud Kempen van de Universiteit van Maastricht hoopt dat alle zorgverzekeraars de vergoeding van deze therapie in hun polissen gaan opnemen. Deze bedragen 700 euro per thuiscursus. Dit zorgt voor een forse besparing op de hoge kosten die aan valincidenten verbonden zijn.

Lees meer nieuws >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.