Moeilijke patiënten vaak verkeerd gediagnostiseerd

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 apr 2016

Agressief gedrag in de spreekkamer. Het in twijfel trekken van de deskundigheid van de arts. Het gevoel hebben om als patiënt niet serieus genomen te worden. En het niet opvolgen van de adviezen van de arts. Door dit gedrag lopen patiënten een groter risico om met een verkeerde diagnose naar huis gestuurd te worden. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Deze opvallende studie is recent gepubliceerd in het medisch tijdschrift BMJ Quality & Safety.

Correcte diagnose

lastige patient reumaMoeilijk gedrag van patiënten leidt de arts af van zijn belangrijkste taak. En dat is het verzamelen en beoordelen van medische gegevens. Deze informatie heeft hij nodig om een correcte diagnose te kunnen stellen. Bij het onderzoek werden 60 huisartsen betrokken, die in de eindfase van hun opleiding zaten. Ze kregen zes verschillende medisch scenario’s voorgelegd. De medische voorgeschiedenis, klachten, symptomen en uitkomsten van het lichamelijk onderzoek waren gelijk. Alleen het gedrag van de patiënten liep sterk uiteen van neutraal tot zeer lastig.

Geen praatjes

Moeilijke patiënten met een complexe aandoening hadden een 42 procent grotere kans op een verkeerde diagnose dan patiënten die geen praatjes hadden in de spreekkamer. Bij een eenvoudige aandoening was die kans nog steeds verhoogd, namelijk 6 procent. Opvallend was, dat de artsen zich later vooral nog het gedrag van de patiënten voor de geest konden halen. De klachten en symptomen konden zij zich minder goed herinneren.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties