Poep het nieuwe wondermiddel tegen artrose?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 dec 2017

Poep is hard op weg om een medische hype te worden. Met ontlasting zouden allerlei aandoeningen bestreden kunnen worden, waaronder artrose. In het buitenland worden poeptransplantaties op steeds grote schaal uitgevoerd. Omdat er nog geen richtlijnen voor deze behandeling zijn opgesteld, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Daarvoor waarschuwen wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift Science.

Poep het nieuwe wondermiddel tegen artrose?

Door neus of anus

Wat is poeptransplantatie nu precies? In uw darmen leven miljarden bacteriën die een bijdrage leveren aan uw gezondheid. Dit wordt de darmflora genoemd. Als deze uit evenwicht is, kunnen er klachten ontstaan. Bij een poeptransplantatie wordt het ongezonde darmmilieu vervangen door de gezonde darmflora van een donor. De ontlasting komt via een sonde door de neus of anus in de darmen terecht. Zo wordt het evenwicht tussen gezonde en ongezonde darmbacteriën weer hersteld.

Succesverhalen

Steeds duidelijker wordt het, dat de darmflora een grote rol in het behoud van onze gezondheid. Op de website http://thepowerofpoop.com/ kunt u veel succesverhalen lezen over deze opzienbarende behandelmethode. Daar wordt ook uitgelegd hoe u zelf een poeptransplantatie kunt uitvoeren. Dit kan echter gevaarlijk zijn, zo waarschuwt de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB).

“De kans dat je ook schadelijke bacteriën binnen krijgt, is levensgroot aanwezig.”

Poepsamples

Deze organisatie is ter vergelijken met een bloedbank, maar dan voor ontlasting. Het hanteert strenge onderzoekseisen bij het selecteren van poepsamples. Niet minder dan 5 procent van de aangemelde donoren wordt geaccepteerd. De auteurs van het artikel in Science stellen dat poepbanken dezelfde regels moeten gaan hanteren als bloed- en weefselbanken. Bovendien moeten artsen ook de nadelige effecten van zo’n transplantatie gaan rapporteren.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 23    Gemiddelde: 4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties