Praattherapie kan de pijnbeleving bij fibromyalgiepatiënten beïnvloeden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 sep 2023

Cognitieve gedragstherapie kan helpen om de pijngevoeligheid in de hersenen bij fibromyalgie te verminderen. Uit een recente studie blijkt dat deze behandeling de hersengebieden kan beïnvloeden die overmatig reageren op pijnsignalen. Ongeveer twee procent van de Nederlanders tussen de 20 en 60 jaar ervaart deze ‘onzichtbare’ aandoening.

Recent onderzoek wijst uit dat ‘praattherapie’ effectief kan zijn bij het beheersen van chronische pijn bij mensen met fibromyalgie. Klinisch psycholoog Robert Edwards, verbonden aan Mass General Brigham in Boston, benadrukt dat met name Cognitieve Gedragstherapie (CGT) de manier waarop de hersenen pijn verwerken, kan aanpassen.

Catastrofale pijn

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een psychotherapeutische benadering die helpt bij het herkennen en aanpassen van negatieve gedachtepatronen en gedrag. Uit het onderzoek kwam naar voren dat patiënten met fibromyalgie zich na acht sessies CGT minder belast voelden door hun pijn en bijbehorende symptomen. Aan deze studie namen 98 vrouwelijke patiënten deel, die werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg acht weken lang CGT-sessies, terwijl de andere groep werd voorgelicht over fibromyalgie. Beide groepen vertoonden verbeteringen aan het einde van de studie, maar de CGT-groep vertoonde significant meer vooruitgang, met name in het verminderen van ‘catastrofale pijn,’ een term die de intense reactie op en beleving van pijn beschrijft.

Overactieve hersengebieden

Wat bijzonder was aan deze studie, was de vaststelling dat verbeteringen in catastrofale pijn samengingen met veranderingen in de hersenactiviteit bij de CGT-patiënten. Gespecialiseerde MRI-scans lieten zien dat patiënten vóór de behandeling een versterkte activiteit vertoonden in de hersengebieden die gerelateerd zijn aan zelfbewustzijn en sensatie. Dit suggereert dat ze hypersensitief waren voor hun pijn. Na de CGT-sessies nam deze verhoogde hersenactiviteit echter af. Ondanks deze bevindingen benadrukken experts dat dit niet impliceert dat de symptomen van fibromyalgie louter psychologisch zijn.

“Alle pijn wordt geregistreerd in de hersenen. CGT kan helpen deze perceptie van pijn te verminderen,” zegt Edwards. “Fibromyalgie is echter een complexe aandoening die meer omvat dan alleen pijnlijke symptomen.”

Wilt u meer weten over fibromyalgie? Bewegen zonder Pijn heeft een uitgebreid dossier samengesteld met onder andere achtergrondinformatie, tips en actueel onderzoeksnieuws:

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.