Revolutionair kunstgewricht biedt hoop voor mensen met knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 jun 2023

Een revolutionair kunstgewricht biedt hoop aan mensen die lijden aan knieartrose en een gewrichtsvervangende operatie moeten ondergaan. Deze prothese is volledig vervaardigd van polymeer, wat betekent dat er geen metaal in zit en het licht van gewicht is. Het gebruik van de PEEK-OPTIMA prothese heeft het potentieel om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren, omdat het een meer natuurlijk gevoel geeft, vergelijkbaar met een eigen knie.

Een nieuw type kunstgewricht kan de kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met knieartrose die een gewrichtsvervangende operatie moeten ondergaan. Deze prothese, ontwikkeld door het medisch technologiebedrijf Invibio, is volledig gemaakt van polymeer. Het is lichtgewicht en bevat geen metaal, in tegenstelling tot conventionele knieprotheses. Onderzoekers van de Universiteit van Leeds testen momenteel de PEEK-OPIMA om te bepalen of deze prothese nuttig kan zijn voor mensen die een totale knievervanging nodig hebben.

Gevoeligheid voor materialen

“Deze technologie kan leiden tot maatschappelijke voordelen, zoals een betere tevredenheid van patiënten, een hogere kwaliteit van leven en een groter arbeidsvermogen,” zegt professor Louise Jennings van de School of Mechanical Engineering aan de Universiteit van Leeds. Conventionele knievervangende gewrichten bevatten meestal metalen, zoals kobaltchroom, naast een plastic inzetstuk. Dit type gewrichten kan problemen veroorzaken bij 10 tot 15 procent van de mensen die gevoelig zijn voor metalen.

Plastic flessen

Bovendien geven veel patiënten aan dat hun nieuwe gewrichten niet aanvoelen als een natuurlijke knie. Daarom kan een knieprothese die volledig uit polymeer bestaat mogelijk de oplossing zijn. Polymeermaterialen worden gebruikt in diverse toepassingen vanwege hun unieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld plastic flessen, rubberbanden, kledingvezels en verpakkingsmaterialen. Als u meer wilt weten over artrose, vindt u in het uitgebreide dossier veel informatie over deze gewrichtsaandoening, inclusief tips en oefeningen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.