Hoger risico letsel door knikkende knie bij artrose-patiënten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 aug 2016

risico letsel knie artroseEen nieuwe studie heeft uitgewezen, dat artrose-patiënten die een knikkende knie ervaren een grote kans op valpartijen en letsel hebben. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Amerikaanse Universiteit van California en de Britse Universiteit van Manchester. Er wordt gepleit om dit probleem aan te pakken, zodat minder artrose-patiënten verwondingen oplopen.

Plotseling instabiel

Een knikkende knie is een veelgehoorde klacht bij mensen die last hebben van het kniegewricht. Dit verschijnsel treedt op wanneer de knie plotseling instabiel aanvoelt. Voor aanvang van de studie was niet bekend of deze sensatie een extra risico was voor vallen en fracturen. Daarom ondervroegen de onderzoekers 1842 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot 84 jaar gedurende 60 maanden naar hun ervaring met een knikkende knie. Alle deelnemers hadden last van knie-artrose.

Weinig vertrouwen

Gedurende deze periode was 14,1 procent van de deelnemers meerdere keren gevallen als gevolg van een ‘knie-knik’. Zij hadden weinig vertrouwen in zichzelf tijdens het lopen, omdat ze bang waren opnieuw te vallen. De onderzoekers suggereren door interventies een knikkende knie te voorkomen. Dit zou val-gerelateerde verwondingen en de negatieve psychische gevolgen daarvan moeten beperken bij mensen met knie-artrose.

Bron

De officiële samenvatting van het artikel (Engels) is hier te zien.
Bij de redactie is de volledige PDF van de (Engelse) publicatie op te vragen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.