Roken vermindert risico op jicht bij mannen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 jan 2016

Mannen die roken hebben 27 procent minder kans op jicht dan mannen die nooit gerookt hebben. Dit blijkt uit een studie van de National University Health System in Singapore. Bij vrouwen werd geen effect door de onderzoekers gerapporteerd.

Urinekristallen

roken gezond jichtOnderzoeksleider professor Teng is nog wel voorzichtig met zijn bevindingen. Hij moedigt mannen zeker niet aan om te gaan roken, om zo het risico op jicht te verminderen. “Bij jicht hopen urinekristallen zich op in de gewrichten. Eerdere epidemiologische onderzoeken hebben wel al laten zien, dat rokers meestal lagere niveaus urinezuur hebben dan niet-rokers. Er is echter verder onderzoek nodig om te verifiëren of nicotine inderdaad de ontwikkeling van jicht kan voorkomen.”

Ontstekingsreacties

Professor Weng heeft wel een aantal mogelijke verklaringen waarom rokende mannen minder last van jicht hebben. Eén daarvan is dat door roken de ontstekingsreacties van de opgehoopte urinekristallen in de gewrichten worden geblokkeerd. Daarnaast benadrukt Weng dat de bescherming van roken tegen jicht snel verdwijnt wanneer er wordt gestopt met deze gewoonte.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties