Speelt samenstelling van gewrichtsvloeistof rol bij ontwikkeling artrose?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 mei 2023

Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk een nieuwe boosdoener ontdekt voor artrose. Door afbraak van hyaluronzuur wordt gewrichtsvloeistof minder stroperig. Omdat het kraakbeen dan minder goed wordt beschermd tegen wrijving, neemt de kans op artrose toe.

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die wordt veroorzaakt door afbraak van kraakbeen. Een groep onderzoekers van de University of Illinois Urbana-Champaign heeft nu ontdekt dat een verandering van de samenstelling van gewrichtsvloeistof mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van artrose. Door afbraak van hyaluronzuur worden de gewrichten niet langer meer goed gesmeerd, waardoor het kraakbeen gaat slijten.

Molecuulgewicht

Hyaluronzuur is het belangrijkste bestanddeel van gewrichtsvloeistof en kan grote hoeveelheden water aan zich binden. Het heeft een hoog molecuulgewicht. Dat betekent dat hyaluronzuur een hoge dichtheid en viscositeit heeft. Daardoor is het synoviale vocht stroperig, zodat het kan werken als smeermiddel en schokdemper om het kraakbeen in de gewrichten te beschermen. Wanneer we onze gewrichten bewegen, wordt de gewrichtsvloeistof gelijkmatig verdeeld. Dit zorgt voor soepele bewegingen en voorkomt dat het kraakbeen door wrijving wordt beschadigd. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign hebben nu ontdekt dat een laag-molecuulgewicht van hyaluronzuur een rol kan spelen bij de ontwikkeling van artrose.

Gezond kraakbeen

“Onze resultaten laten zien dat hyaluronzuur met een laag-molecuulgewicht de vorming van een beschermende laag op het kraakbeen belemmert. Dit kan artrose veroorzaken, omdat deze film nodig is om wrijving en slijtage te voorkomen,” zegt hoofdonderzoeker Rosa Maria Espinosa-Marzal. “Daarentegen vorm hyaluronzuur met een hoog-molecuulgewicht wel een smerende laag, zodat het kraakbeen gezond blijft en er dus geen artrose ontstaat.”
Espinosa-Marzal en haar team proberen nu te achterhalen waarom het molecuulgewicht in hyaluronzuur kan gaan verminderen. Zo hopen ze dat de ontwikkeling van artrose uiteindelijk verklaard kan worden, zodat er gericht therapieën ontwikkeld kunnen worden om deze gewrichtsaandoening te voorkomen. Eén van de theorieën is dat het enzym hyaluronidase verantwoordelijk is voor het verminderen van het molecuulgewicht van hyaluronzuur.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.